[...] likely to develop asthma as their peers who eat less of these foods. Diets high in polyunsaturated fat -- found in margarine, vegetable and sunflower oils -- boost levels of omega-6 fatty acids in relation to levels of omega-3 fatty acids. Omega-6 fatty acids contribute to the production of compounds involved in inflammation and may therefore [...]
witam. Najpierw garść informacji z Wikipedii: Rozwojowi raka piersi po menopauzie sprzyja duże spożycie tłuszczów wielonienasyconych omega 6 (obecnych zwłaszcza w oleju roślinnym z soi, kukurydzy, słonecznika i innych olejach z nasion, w margarynie), np. kwasu linolowego, przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega 3 (w oleju rybnym, ale [...]
[...] korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.edna łyżka oleju z pestek z dyni zawiera około 120 kalorii, przede wszystkim pochodzących z kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Potrzebujemy tych kwasów w naszej codziennej diecie, a także wielu innych składników odżywczych w nim zawartych, dlatego nie warto w tym wypadku rozważać [...]
[...] łatwo zachować wybierając spośród produktów, które wymieniłem powyżej. Jednak jeśli chodzi o proporcje omegi 3 do omegi 6 sprawa nie jest już taka łatwa. Proporcje te powinny zawierać się w przedziale od 1:5 do 1:1 (najlepiej 1:1)" A co z jednonienasyconymi omega-7 , omega-9 i proporcjami??? Zmieniony przez - lewap w dniu 2017-01-29 16:17:36
Zastanawiam sie także nad odpowiednim sproporcjowaniem kwasów tłuszczowych omega 3 omega 6 i omega 9. Obecnie za dużo mam tych omega 9 - oliwa z oliwek. Proszę o pomoc, bo tłuszcze są cholernie ważne w naszym organizmie, wiec może mi ktoś rozpisać czarno na białym ile którego tłuszczu (z przykładem skąd go czerpać) zażywać? W swojej diecie [...]
[...] Następny tydzień: Treningi - bez zmian w stosunku do tego tygodnia. Dieta Rozkład BTW i kcal bez zmian. Nabiał - dalej out. Olej lniany - uzupełnienie omega 3 Cynamon (1 łyżka codziennie), pokrzyw (3x dziennie) - na insulinooporność, Melisa (3x dziennie) - na nerwy ;-) Pytanko: Ja wiem że chyba lepszy tran do suplementacji [...]
Mam takie pytanie: zwracając uwagę w żywieniu na proporcje pomiędzy nasyconymi, wielonienasyconymi i jednonienasyconymi tłuszczami oraz pomiędzy n-3 a n-6, jak uwzgledniac omega-9? W jakich ilościach n-9 występują w pożywieniu?
Np. ja. Staram się dostarczać conajmniej 50% tłuszczów w postaci n-9. P.S Domer, Ty też powinieneś wliczać P.S2 Omega-9 to oczywiście jednoniensycony kwas oleinowy występujący np. w oliwie z oliwek. Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-04-11 10:45:05
to jedyne tak dokladne tabele jakie w zyciu spotkalem wiec dobrze by bylo to rozszyfrowac te oznaczone "n-3" to na pewno omega-3, wiec pojawia sie pytanie czy pozostale z wielonienasyconych to omega-6? jest jeszcze ponoc omega-9, czy to tez kwas tl. wielonienasycony?
Charon , na dobra sprwae omega 9, wystepuje tak obficie w porownaniu z 3 a naewt 6, ze nie mamy problemow z niedoborem 9. mamprodram wyliczajacy dokladnie rodzaje tluszczy - tez i zawszer mam problem by zminimalizowac 9 a dac wiecej 3 (mowa o naturanym jedzeniu - w tradycynjnych posilkach) na dobra sprawe nawet w jajach masz dosc duzo 9. naprawde [...]
Z wielonienasyconych "zdrowe" są tylko omega 3. Pozostałych kwasów tłuszczowych w diecie każdy ma nadmiar, bo zwierzęta karmione są paszami roślinnymi (między innymi kukurydza) i teraz mięso, jajka, smalec dostarczają dużo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega 6 i 9. Innymi słowy, nie trzeba jeść produktów roślinnych, żeby dostarczyć sobie [...]
Łatwo niestety jest "przedawkować " EPA i DHA, i po określonej dawce antyzapalne omega - 6 stają prozapalne + inne czynniki. OD czego to zależy : - Kcal w diecie - Poziom cytokin w organizmie ( im wyższe tym potrzebujesz więcej o-3 ) - Ilość tłuszczu ogólna w diecie ( im więcej tym więcej możesz spożyć omega - 3 ) - Ilość omega 6 spożytego - tu [...]
No tak co do tluszcy, to popierwsz spozywam tluszcze omega-3 :ryb(losos,makrela,sledz,tunczyk) ,olej lniany i siemie lniane ,omega-6 :jedynie forma cis o trans(przerobione,uwodornione i utwardzone omega-6) zapominamy: olej z wiesiolka dwuletniego,oliwa z oliwek ,omega-9 :to orzechy i nasiona ,oczywiscie wszystkie produkty sa mieszania roznych [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. Omega 9 nie pełnią żadnej specjalnej roli w organizmie, omega 3 są niezbędne dlatego suplementuję 6-10g dziennie bo w pożywieniu i tak nie znajdziesz dużo omega 3, nawet ryby już nie mają bo są hodowane 2. Zależy jakie, możesz połączyć worek ryżu brązowego z wołowiną smażoną na oleju kokosowym a możesz też zjeść chleb biały z margaryną %-) [...]
No jakie. A jakie sa? %-) Istnieją różne rodzaje kwasów omega-3: ALA EPA DHA Omega-6 – kwasy wielonienasycone lub kwasy linolowe (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) Omega-9 - kwasy jednonienasycone lub kwasy oleinowe (olej arachidowy, rzepakowy i olej z oliwek) rozne preparaty maja rozne proporcje tych kwasow a to duza roznica , zalezy [...]
co powiecie o takim produkcie : organiczny olej omega skład w 100 g tłuszcz 92 g w tym nasycone 10 g jednonienasycone 52 g wielonienasycone 25 g witamina E 27 mg Omega 3 4.5% Omega 6 23.0% Omega 9 59.0% Składniki - oliwa z oliwek extra virgin, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej lniany - z ekologicznych upraw, norma unijna EU2092/91, [...]
To nie są daleko idące wnioski a cytat z wiki: " Odkryto, ze tłuszcze oleinowy (w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega 9) sprzyjają rozwojowi raka podobnie, jak również niektóre tłuszcze wielonienasycone omega 6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego).(...) Tłuszcze wielonienasycone omega 6 przy niedostatku tłuszczów [...]
[...] Ta druga jest zdecydowanie lepsza pod względem jakości i to właśnie taką warto kupować. Jest ona jednym z lepszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 9. Zawiera około 72% kwasu tłuszczowego oleinowego. Dzięki sporej obecności prozdrowotnych składników wykazuje ona wiele cennych właściwości. Wpływa ona między innymi [...]
[...] eikozenowy), - 10,61 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (9,78 kwas linolowy i 0,83 kwas α-linolenowy). Zaobserwować możemy zdecydowaną przewagę kwasów tłuszczowych omega 9, czyli kwasu oleinowego. Kwas ten chroni przed zmianami miażdżycowymi, cukrzycą, czy nadciśnieniem tętniczym. Wpływa również pozytywnie na niwelowanie ryzyka [...]